Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2022 16:34 - Музеите във Варна
Автор: kirilova Категория: История   
Прочетен: 662 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.10.2022 16:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  1.Аквариумът - бул.“Приморско“4.
Намира се в Мор.градина,край Военноморския музей и в близост до ФК. Това е най-стария аквариум с Институт по рибни Ресурси на Балканския п-ов.

Той е създаден благодарение на идеята и инициативата на княз Фердинанд. На 6 януари 1906 г.в дворецът си в Евксиноград царят разпорежда на д-р Парашкев Стоянов да организира морска станция , като обещава пълната си подкрепа.Същата вечер монархът пише писмо до директора на Неаполската зоологическа градина проф.Дорн за съвет и съдействие за създаването на такъв институт. В следващите дни д-р Стоянов води разговори с официални лица от Варненския общински съвет за осигуряване на терен за сградата. Проф.Дорн се отзовава на поканата и изпраща планове и снимки на Неаполската станция.
На 17 януари частният секретар на Фердинанд - Ламбрев, телеграфира на Стоянов и му нарежда да изработи съвместно с окръжния управител обстоятелствен рапорт който да бъде изпратен до министъра на народното просвещение.Въз основа на него Министерския съвет взема решение за построяване на морската станция.
На 25 януари Общинския съвет с протоколно решение 61 отпуска сума и назначава комисия, която да обходи и избере подходящо място.

image

На 22 октомври същата година е положен основния камък. На тържеството присъстват цялото царско семейство, министърът на просветата Иван Шишманов и на вътрешните работи Димитър Петков, чужди дипломати и много граждани.

imageimage

Проектът на сградата е възложен на арх. Дабко Дабков. Голямо внимание той отделя на завършека на сградата, който е в съответствие със зараждащото се национално-романтично направление у нас.Оригиналното решение на фасадата съчетава барелефни изображения на огромна мида и някои от най-разпространените животински видове в Черно море.
Строежът на сградата е завършен през 1911 г., но заради войните не дава възможност за завършване на обзавеждането.

imageimage

До 1930 г. е използвана през годините първо от войскови части, а после от Машинното и Рибарското училище.През същата година на полуразрушената сграда е извършен основен ремонт.На 17 юли 1932 г. цар Борис III открива официално Морската биологична станция.

image

Централната зала разкрива впечатляваща колекция от сладководни и морски обитатели предимно от Черно море.

image

В другите две зали могат да се видят препарирани представители от световния океан, да се проследи миграцията на рибите, нагледно да се разгледа хранителната верига в морските води, структурата и особеностите на Черно море.
Аквариумът е и място за трупане на знания.Тук се намира и офисът на BENA (Балканска асоциация за околна среда).
За хората с двигателни проблеми е изградена специална механична рампа, която прави института достъпен, информацията вътре е поднесена и в каталог с Брайловата
азбука.

imageimage




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kirilova
Категория: История
Прочетен: 204878
Постинги: 121
Коментари: 93
Гласове: 576
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930