Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
03.08.2022 10:52 -
Тревисти растения и билки
Автор: kirilova
Категория: История
Прочетен: 3872 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 03.08.2022 10:57
Прочетен: 3872 Коментари: 2 Гласове:
6
Последна промяна: 03.08.2022 10:57
Следващото интересно тревисто и много известно цвете е многолистната паричка или вид маргаритка. Красиво цвете и невероятна билка.Надявам се да ви хареса историята и.
2.Многогодишна паричка (Маргаритка)
Паричка (Bellis perennis) е вид маргаритка от сем. Сложноцветни. Тя е многогодишно тревисто растение. Израства до 5-20 см. височина. Цъфти от май до октомври месец.
Има къси пълзящи коренища и листа, които се развиват под формата на розетка. Те са малки заоблени или подобни на лъжици, и пълзящ растеж на земята. Листния ръб е гладък, а в много редки случаи назъбен. Цветът се състои от бели лъчеви цветчета и жълти дисковидни.
Древните римляни отивайки на война са събирали в чували от тази билка за да извлекат от нея сок. С него са напоявали превръзките поставяни на прорезните рани от мечове и копия.
През XIV век от билката е правен мехлем за рани, подагра и треска. Друг лекар я определя като незаменимо средство за лечение на болка, рани и чернодробни заболявания.
Паричката е много полезна за рани, натъртвания и травми, действа противовъзпалително, болкоуспокояващо и много други тъй като лечебните и свойства са много.
Билката се използват и в хранителната индустрия. Младите имат леко кисел вкус, могат да се консумират сурови в салати или варени. Цветовете на паричката имат леко кисел аромат. Цветните пъпки и венчелистчетата могат да се добавят към сандвичи, супи, салати и яхнии.Теа са чудесни декоративни допълнения към почти всяко блюдо.
Интересен начин за приготвяне на билката е добавянето на цветовете от нея към пържен лук, настъргване на джинджифил към сместа и варенето и за няколко минути. Получава се прекрасна супа – здравословна и освежаваща. Сервира се с декорация от цветчета парички.
2.Многогодишна паричка (Маргаритка)
Паричка (Bellis perennis) е вид маргаритка от сем. Сложноцветни. Тя е многогодишно тревисто растение. Израства до 5-20 см. височина. Цъфти от май до октомври месец.
Има къси пълзящи коренища и листа, които се развиват под формата на розетка. Те са малки заоблени или подобни на лъжици, и пълзящ растеж на земята. Листния ръб е гладък, а в много редки случаи назъбен. Цветът се състои от бели лъчеви цветчета и жълти дисковидни.
Древните римляни отивайки на война са събирали в чували от тази билка за да извлекат от нея сок. С него са напоявали превръзките поставяни на прорезните рани от мечове и копия.
През XIV век от билката е правен мехлем за рани, подагра и треска. Друг лекар я определя като незаменимо средство за лечение на болка, рани и чернодробни заболявания.
Паричката е много полезна за рани, натъртвания и травми, действа противовъзпалително, болкоуспокояващо и много други тъй като лечебните и свойства са много.
Билката се използват и в хранителната индустрия. Младите имат леко кисел вкус, могат да се консумират сурови в салати или варени. Цветовете на паричката имат леко кисел аромат. Цветните пъпки и венчелистчетата могат да се добавят към сандвичи, супи, салати и яхнии.Теа са чудесни декоративни допълнения към почти всяко блюдо.
Интересен начин за приготвяне на билката е добавянето на цветовете от нея към пържен лук, настъргване на джинджифил към сместа и варенето и за няколко минути. Получава се прекрасна супа – здравословна и освежаваща. Сервира се с декорация от цветчета парички.