Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2022 11:15 - Красивите храсти с цвят във Варна
Автор: kirilova Категория: История   
Прочетен: 1330 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За сега ще завърша класацията с храст № 5, защото искам да Ви предложа и някои от другите ми класации.

Обикновен люляк

Люлякът (Syringa vulgaris) е листопаден, широколистен храст или малко дърво от сем. Маслинови (Oleaceae). Произхожда от Персия, но е широко разпространен из цяла Европа и Азия. Достига до 6-7 м. височина. Известни са около 30 вида люляк. Цъфти от началото на май до края на юли.

image

Кората на младите стволове и клони е гладка и оцветена всиво-кафяво. При стареене на дървото тя става надлъжно набраздена и лющеща се. Листата на вида са прости,
сърцевидни с дълги дръжки. Върхът им е заострен, а листния ръб е непрекъснат. Разположени са срещуположно на клончетата.Растението има дребни цветове, събрани в терминални съцветия. Те могат да бъдат бели, лилави в различни нюанси, розови, сини, а понякога и жълти. Цветовете се развиват от връхни пъпки на многогодишни клонки. При прецъфтяване на съцветието за да се развиват по-добре и повече нови цветове, то трябва да се отстранява. Плодът представлява суха удължена двугнезна кутийка. Във всяка има по едно семе. Изключително ароматно цвете.
Люлякът по принцип е непретенциозен, но изисква подрязване. Вирее по каменисти и влажни места на цялата страна на 600 м. надморска височина.

image

В народната медицина се употребява при епилепсия. Освен това намалява изпотяването. Приложен локално върху кожата, при някои патологии, действа противовъзпалително, обезболяващо и почистващо.

Някои интересни неща за люляка са:
• Както за персите така и за скандинавците растението е било свещено.
• Градът на люляците в България е Ловеч.
• За първи път в Европа е донесен през 16-ти век като подарък за Фердинанд.
• Първите люлякови храсти в Европа са порастнали в замъка на кралица Елизабет.
• Syringa от гръцки означава тръбичка или свирка. От клончетата на растението се правят свирки, след почистване на сърцевината им.
• В Германия през месец май се украсяват домовете с люляк. Смята се за лековит и поради тази причина се засажда в огромни количества навсякъде, включително около болници. Само ароматът му действа релаксиращо и успокояващо.
• От дървесината на люляковия храст се правят лули.
• Силната миризма на люляка е изключително отровна за насекомите. Поради тази причина се използва за тяхното гонене - вдишването на люляковия аромат е смъртоносен за тях.

image

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kirilova
Категория: История
Прочетен: 203914
Постинги: 121
Коментари: 93
Гласове: 575
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930