Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2022 13:49 - Интересни археологически открития във Варна
Автор: kirilova Категория: История   
Прочетен: 3103 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 07.06.2022 08:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За сега почивка от класацията ми за сградите и за да разнообразя след морето ще започна с интересни археологически разкопки и открития със снимки направени от мен.

1.Епископската базилика
Останките на Епископската базилика се намира се в близост до Арменската църква между улиците „Хан Аспарух и“ Александър Батенберг“.

image

Храмът е най-големият в региона и представлява комплекс от три базилики,построени една в друга в периода IV-VI век.Най- ранната е построена в началото на 5 век и е била със силно скосени пропорции – по широка отколкото дълга.Просъществувала е няколко десетилетия,като най-вероятно е разрушена от земетресение. Притежавала е богата вътрешна украса от стенописи и богата украса от подови и стенни мозайки,стенописи и облицовка от разноцветен мрамор.

image

В първата половина на 5 век на нейно място е построена Епископската базилика
и е просъществувала 50-60 г. Тя е по-голяма, трикорабна, с два притвора от запад и полусферична апсида в източната част. Градежът е изцяло от тухли в западната част и дялан камък с хоросан в източната ,северната и южната стена.Вероятно храмът е имал атриум с мраморна колонада.

image

След няколко десетилетия върху руините и е построена нова базилика
като колонадата от втория период е заместена от масивни стени,построени с квадри от градската защитна стена на Варна.Тя е била със същия план като на втората базилика, но с мраморен под и вероятно е разрушена при превземането на града от славяните през 614 г. Базиликата е най-просторната във Варна. Днес достъпът до базиликата е ограничен с огради и преминаването и става чрез мост.
Проучването на Епископската базилика продължават над 30 години и са свързани с имената на проф. М.Лазарев, д-р Д. Димимитров, д-р Ал.Минчев и други.

image




Гласувай:
4



1. barin - Здравей, Диана. тересни са пока...
15.05.2022 17:10
Здравей, Диана. тересни са показаните археологически открития. Аз вчера ходих до музея на нова история на Варна и научих нови неща за града.
Поздрав!
цитирай
2. kirilova - Здравей barin. В най-скоро време и аз....
16.05.2022 08:07
В най-скоро време и аз смятам да ходя дотам, по същата причина като теб, да науча някои неща,които ме интересуват.Надявам се новата тематика да ти допадне...Макар,че в нея по-скоро ще акцентирам върху това какво не се прави за да се запази...Надявам се да ти допадне...Успех.
цитирай
3. blagovesteliseev - Обърнете внимание и на духовното значение на името и ролята на този град
16.05.2022 23:03
Лесно се разбира от името на града - Вар на. Вар на божията правда. Бог го нарича оникс.
цитирай
4. kirk - Хайде, без глупости
21.05.2022 19:29
"...базилика, но с мраморен под и вероятно е разрушена при превземането на града от славяните през 614 г." Кога възниква славянският език, а???
Превземане на града от славяни през 614 г. не е имало, защото не е имало нашествие на славяни, нито там, нито другаде по Балканите!!! Ако някой от цитираните от вас поименно учени българисти са писали подобни глупости, то днес вече е невъзможно да се твърдят подобни антинаучни мистификации!!! Славяните са анализирани като мултиетнически конгломерат от СЛАВЯНОЕЗИЧНИ племена, вкл. местни балкански, които възприели езика по търговски път. Четете колегата Флорин Курта, който публикува преди десетина години аргументиран анализ на понятията, които доскоро се възприемаха на юнашко доверие - славянски етнос, славянско море, славянски свят... Съществена част от балканските славяни всъщност са келти-готи, скитотраки и т.под. - напр. езерци, милинги и пр. в Южна Гърция, Славиниите в Македония и т.под.
цитирай
5. kirilova - Моля за извинение ако....
30.05.2022 08:39
kirk написа:
"...базилика, но с мраморен под и вероятно е разрушена при превземането на града от славяните през 614 г." Кога възниква славянският език, а???
Превземане на града от славяни през 614 г. не е имало, защото не е имало нашествие на славяни, нито там, нито другаде по Балканите!!! Ако някой от цитираните от вас поименно учени българисти са писали подобни глупости, то днес
вече е невъзможно да се твърдят подобни антинаучни мистификации!!! Славяните са анализирани като мултиетнически конгломерат от СЛАВЯНОЕЗИЧНИ племена, вкл. местни балкански, които възприели езика по търговски път. Четете колегата Флорин Курта, който публикува преди десетина години аргументиран анализ на понятията, които доскоро се възприемаха на юнашко доверие - славянски етнос, славянско море, славянски свят... Съществена част от балканските славяни всъщност са келти-готи, скитотраки и т.под. - напр. езерци, милинги и пр. в Южна Гърция, Славиниите в Македония и т.под.

Моля за извинение ако съм сбъркала.Не съм искала да подвеждам никого.Признавам си ,че не съм правила дълбоки проучвания относно историята за базиликата.На първата снимка ,където е надписа е написано това. Не знам дали сте ходили до там, но точно с тази статия започва историята за базиликата.И макар,че и на други места съм забелязвала несъответствия и не съм се ръководила естествено само от написаното в статията на снимката, явно е че тази грешка я има на много места.Когато пиша нещо обикновено се стремя да е точно и вярно и се ровя доста и в архиви и в други документи доколкото е възможно.Признавам си не съм нито експерт,още по-малко пък учен.Покрай снимките,които правя идеята ми е била винаги да запозная хората с това ,което снимам .Подхождам сериозно,когато давам информация за нещо и се ровя доста за това.Не съм искала никого да подвеждам.Тъй като много хора спряха да четат смятам,че по този начин, чрез снимките и кратката информация, която им давам ще получат минимални знания за всичко,което става около нас.

цитирай
6. kirk - Нали се сещаме за целта
01.06.2022 11:59
Нали се сещаме за целта на подобни "бомбастични" кьорфишеци? Да убедим по-тъпата част от аудиторията, че Варна станал български град още през VII в.!!! А археологическите следи са еднозначни - говорим за скити!!!Що се отнася до българския етнос и по-късно нация - веднага след 09.09.44 г. се прави едно статистическо и статиграфско проучване от което е видно, че над 90 % живеят в селата, а в градовете преобладава небългарско население. Следователно през VII век скитите нападнали в тази римска провинция един гръко-тракийски град - покъртително откритие!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kirilova
Категория: История
Прочетен: 204231
Постинги: 121
Коментари: 93
Гласове: 575
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930