Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2022 09:40 - Черно море
Автор: kirilova Категория: История   
Прочетен: 1861 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Малко почивка от сградите.Освен историята на Варна, Морската градина, Морската гара, Римските терми, невероятните сгради, Варна има нещо невероятно, което я прави уникална и красива. И това е нашето Черно море. Идеята ми е не да разказвам цялата история, а някои интересни неща за него. В следващите дни ще научите някои факти, които се надявам да Ви харесат.Подбрала съм най-хубавите снимки, в които съм снимала морето,така че с тях ще допълня и историите за него.Ще започна с...
..
image.
 
1.Винаги ми е било любопитно защо нашето море се нарича „Черно“ море. Чистите води в открито море имат син до зеленикаво-син цвят, а край бреговете най-често зелен цвят. Прозрачността в открито море достига 30 м.,а към бреговете е 1 -2 м .Първоначално се е наричало само „море“. Защо тогава „черно“. Името му произлиза от древността, когато първите мореплаватели са намирали водите му за прекалено бурни и опасни. Бързо появяващите се бури, създавали огромни вълни и плавателните съдове на това време са се затруднявали да пътуват в тези условия. Както и племената заселени по бреговете посрещали враждебно техните кораби.Нарекли го „черно“. Предполага се, че се е утвърдило от турците, които изгубили много хора в дълбоките му води.Те го кръстили с думата Кара (Kara) – което означава „черно“ на съвременен турски. Разбира се има и други теории, но тези две са едни от най-разпространените. Къде точно е истината никой не може да каже.

image

2.Друг интересен факт за него е, че то е едно от най-изолираните от Световния океан. Свързано е със Средиземно море чрез тесния проток Босфора при Истанбул, соленото Мраморно море и Дарданелите, а с Азовско море чрез Керченския проток.
Освен това е дом на много по-малки острови. Тези острови са около десет на брой и съхраняват невероятно разнообразие на флора и фауна, които правят нашето море наистина уникално.

image




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kirilova
Категория: История
Прочетен: 204176
Постинги: 121
Коментари: 93
Гласове: 575
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930